27 november 2023
In de soapserie Dallas stierf een van de hoofrolsspelers, Bobby Ewing, vertolkt door Patrick Duffy. De acteur wilde stoppen met de serie en werd zo uit de serie “geschreven”. Later kwam hij op zijn besluit terug.
De scenarioschrijvers van Dallas zaten met een probleem. Hoe iemand die gestorven is weer levend te krijgen. De oplossing werd gevonden door te stellen dat zijn vrouw het allemaal had gedroomd. De kijkcijfers van de serie daalden want de volgers van de soap vonden het allemaal ongeloofwaardig. Zoiets komt in het echte leven immers niet voor. Maar deze week bleek dat er in het bedrijfsleven gebeurtenissen zijn die wellicht nog ongeloofwaardiger zijn.
De oprichter van een bedrijf wordt aan de kant gezet om vijf dagen later weer zijn functie terug te krijgen. Het overkwam Sam Altman van OpenAI. Dat een oprichter van een bedrijf aan de kant wordt gezet is niet uniek. Het overkwam bijvoorbeeld ook Adam Neumann van WeWork. Maar de reden voor dat ontslag kwam omdat het bedrijf in de problemen kwam. Dat was zeker niet het geval bij OpenAI. Het bedrijf heeft onder andere de taalmodule ChatGPT ontwikkeld. Hoewel het softwareprogramma pas een jaar geleden werd gelanceerd is het inmiddels een groot succes. Het bijzondere aan het bedrijf OpenAI is dat de doelstelling niet is om geld te verdienen maar het programma voor iedereen beschikbaar te stellen. Dat was de doelstelling van de oprichters Altman en Elon Musk, de oprichter van Tesla. In de weekeind pers was er natuurlijk veel aandacht voor deze bedrijfssoap. Reden voor zijn ontslag is nog altijd niet echt duidelijk. Zelfs The Wall Street Journal kon (nog) niet de echte oorzaak vinden. Een opvallende rol in speelde Microsoft. Het bedrijf heeft in OpenAI geïnvesteerd in 2019. een succesvolle investering onder leiding van bestuursvoorzitter Satya Nadella. Het ontslag van Altman kwam ook voor hem als een verrassing. Hij aarzelde geen moment en bood Altman direct een baan aan bij Microsoft. En niet alleen hem maar ook alle andere medewerkers van OpenAI die ontslag wilden nemen. Dat was niet uit compassie maar Microsoft is afhankelijk van ChatGPT. Omdat de ontwikkelingen razendsnel gaan kon een aantal dagen achterstand bij de verdere ontwikkeling van het programma omzet schelen. En dus winst. Nadella doet dus aan “damagecontrol”. Maar het snelle handelen van Nadella geeft ook aan hoe afhankelijk het bedrijf blijkbaar is van OpenAI. Altijd is de kritiek op Microsoft dat het achter de ontwikkelingen aanloopt. Meest duidelijk is dat bij zoekmachines. Nadat Google een enorm succes werd met haar zoekmachine ontwikkelde Microsoft Bing. Maar dat is nooit een groot succes gebleken. Met de integratie van ChatGPT leek men Google te kunnen inhalen. Bij Alphabet, de eigenaar van Google, was er wellicht enige opluchting rondom de soap. Google staat immers op achterstand en de software ontwikkelaars zijn druk bezig om een betere versie van ChatGPT te ontwikkelen. Gezien de ontwikkelingen afgelopen week kan worden gesteld dat het gat minder is geworden en dus gunstig is voor Alphabet.