20 Januari 2025
De aandelenbeurzen hebben een goede week achter de rug. Ook de rentemarkten lijken in rustiger vaarwater te komen nu blijkt dat de inflatie niet al te snel meer stijgt.
Met het aantreden van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten lijken er goede jaren te komen voor de aandelen. Immers zo blijkt uit de analyses in de diverse media de afgelopen jaren dat Trump vriendelijk is voor bedrijven en zijn succes afmeet aan de stand van de aandelenindices. Men zou kunnen stellen dat over vier jaar (zeker in de Verenigde Staten) er nieuw historische koersrecords zullen worden geboekt.
Als dat zo is dan is dat slecht nieuws voor de zogenaamde “shorts”. Iemand die short gaat in aandelen verwacht dat koersen zullen dalen en hoop daarvan te profiteren. In de VS spreekt men ook van Bears. Dit heeft wellicht ook te maken met het spreekwoord “men moet de huid niet verkopen voordat de beer geschoten is”. Het is geen simpele tactiek. Allereerst moet men het aandeel ergens kunnen lenen om ze dan te verkopen. Dat is voor de particuliere belegger praktisch onmogelijk. Grote beleggers kunnen dat wel doen maar en betalen een vergoeding aan de belegger die de aandelen heeft en ze tijdelijk uitleent. Het is ook een risicovolle strategie. Een belegger die aandelen koopt voor € 50 weet dat hij ook niet meer dan dat bedrag kan verliezen. Degene die short gaat op diezelfde prijs kan maximaal dat bedrag verdienen. Echter als de visie niet uitkomt dan zijn de verliezen ongelimiteerd. Immers op een gegeven moment moet men de aandelen terugkopen om ze weer terug te geven aan de uitlener. Short gaan spreekt tot de verbeelding want er zijn succesverhalen te over. Tijdens de beurskrach van 1929 werd het succes van Jessie Livermore uitgebreid besproken. Hij verdiende aan zijn short omgerekend naar huidige dollars ruim $1,5 mrd. De short in het pond van George Soros in 1992 zorgde voor een vergelijkbaar resultaat. En recenter de financiële crisis van 2008 zoals verhaald in het boek “The big short”. Maar shorts zijn niet populair. Zoals Elon Musk het stelde: shorts zijn slechte mensen die op Wall Street werken en geld stelen van de kleine belegger. Hij vergeleek ze ook als bloedzuigers. Afgelopen week kondigde Nathan Anderson aan te stoppen. Hij is eigenaar van Hindenburg Research. Die naam is natuurlijk niet toevallig en verwijst naar de grootste zeppelin die in 1937 ten onderging. Anderson boekte succes met bijvoorbeeld zijn negatieve visie op Nikola, producent van duurzame vrachtauto’s. Het aandeel stond vier en half jaar geleden op $ 2.000 en nu al maanden rond de $ 1,30. De reden waarom hij stopt is niet geheel duidelijk. Hij schrijft zelf dat hij meer tijd aan de familie wil besteden. Wellicht wil hij ook voorkomen dat veel tijd gaat zitten in juridische procedures. Shorts, omdat ze niet populair zijn, worden vaak beticht van marktmanipulatie. Er zijn niet heel veel shorts meer over nu Anderson stopt. Een teken dat als de laatste het licht uit doet het feest (stijgende koersen) voorbij is? Als dat inderdaad zo is dan zal over vier jaar heel wat anders tegen Trump worden aangekeken.