24 maart 2025

Obligaties blijven risicovol

24 maart 2025

Een verlies voor de tweede keer op rij van ruim 3 miljard euro, dat boekte De Nederlandsche Bank (DNB) zo bleek bij de publicatie van het jaarverslag afgelopen week.

De belangrijkste oorzaak van het negatieve resultaat was het verlies op de obligaties die gekocht zijn toen de rente lager was dan nu. Obligaties zijn niet de veilige belegging zoals vaak wordt gesteld. Ook dit kwartaal zal een belegging in obligaties negatief uitpakken. De JPM Morgan Euro Goverment Bond Index staat op een verlies van 1,28%. Over de afgelopen tien jaar verloor deze index 6,7%.

Wellicht zullen de komende jaren de verliezen eerder toe- dan afnemen zeker nu het Duitse Parlement de “Schuldenbremse” deze week definitief heeft afgezworen. En als een overheid meer leent dan zal de rente automatisch stijgen zo is de populaire gedachtegang. In ieder geval bij een aantal partijen in ons parlement want die willen geen invoering van zogenoemde Eurobonds. Echter niemand minder dan de president van de DNB stelde: “Als je mij een persoonlijke verzuchting toestaat: ik vind dat er af en toe in Nederland wel wat gehyperventileerd wordt over Eurobonds”. Terwijl Knot de afgelopen jaren toch bekend stond als een zogenoemde havik op monetair gebied. Oftewel een streng begrotingsbeleid waar de schuld van overheid eerder moet worden verlaagd dan verhoogd. Maar ook voor Knot geldt dat de huidige bijzondere tijd aanpassing aan principes vergt. Overigens is het de combinatie hoge schuld waardoor de rente stijgt niet aangetoond. Daar verschillen landen met bedrijven. Hoe zwakker een bedrijf is hoe meer kredietrisico er is dus moet er meer worden betaald voor een lening. Maar het land met de hoogste schuld Japan heeft relatief de laagste rente. Het schuldpercentage van Japan is 230% en een 10-jarige rente van 1,5%. Versus de Eurozone met een schuldpercentage van 89% en een rente van 2,76%. De laatste is overigens wel scherp gestegen nadat duidelijk was de Duitsland niet meer op de rem blijft staan. Negatief voor de renteontwikkeling was ook deze week een publicatie van de OECD (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Uit het rapport bleek dat in 2027 45% van de uitstaande schuld van de OECD landen wordt afgelost. En dus ook moet worden geherfinancierd. Gezien het gegeven dat, toen de schuld werd aangegaan, de rentecondities gunstiger waren dan op dit moment zal de rentelast voor overheden verder stijgen. Die rentelast is nu al hoog zo bleek uit het rapport. De rentelasten in 2024 waren 3,3% van de het Bruto Nationaal Product (BNP) van de OECD landen. Dat was het hoogste sinds 2007 en een forse stijging van de 2,4% in 2021. Ter vergelijking de uitgaven voor defensie zijn voor dezelfde landen in 2023 2,4%. De Verenigde Staten hebben een rentelast van 4,7% van het BNP. Duitsland heeft een percentage van 1%. De conclusie die de OECD trekt is dat het een moeilijke tijd wordt voor de obligatiemarkten de komende jaren. En dat dus ook voor beleggers in obligaties. Korte leningen blijven dan ook de voorkeur houden gezien het risico.

 

Meer actueel

Transitory
21 maart 2025

Transitory

“Transitory” een woord dat lang niet werd gehoord in de rente- en valutamarkten. In 2021 dook het voor het eerst op in de verslagen van de Amerikaanse centrale bank (FED).
Lees verder
Trump-crash
17 maart 2025

Trump-crash

17 maart 2025 Zal de huidige correctie op de Amerikaanse markten de geschiedenis ingaan als de Trump-crash? En komt deze in het rijtje van de Covid-19 crash en de internet-crash? Zoals beschreven in FT3VS-2025 lijkt Trump voor beleggers van Hero to Zero te gaan. Na de verkiezingsdag stegen de aandelenkoersen fors. De algemene mening was […]
Lees verder