14 oktober 2024

Kernenergie

14 oktober 2024

Beleggen volgens de ESG normen is lastig. Niet alleen is het subjectief of een bedrijf aan ESG voldoet, ook blijkt dat door maatschappelijke veranderingen het schuivende panelen zijn.

ESG staat voor Environment, Social en Governance. Oftewel denkt het bedrijf aan het milieu, gaat het sociaal om met de omgeving en wordt het netjes bestuurd. Geen belegger wil dat zijn vermogen wordt gebruikt om bijvoorbeeld clusterbommen te fabriceren. Of dat een modebedrijf haar kleding goedkoop inkoopt bij een bedrijf dat kinderarbeid faciliteert. Naast het morele aspect moet men ook niet in bedrijven willen investeren dat wellicht grote claims krijgt als gevolg van milieuschade.

Maar zoals zo vaak het is niet zwart wit. Vaker hebben we Tesla aangehaald. Milieutechnisch zijn elektrische auto’s goed omdat zij tijdens het rijden geen uitstoot hebben. Voor de E van ESG dus een dikke voldoende. Maar wie afgelopen week de bestuursvoorzitter Elon Musk bezig zag op een campagnebijeenkomst van presidentskandidaat Trump zal zeker vraagtekens bij de G van ESG. Is het wel een verantwoordelijke bestuurder? Ook ontwikkelingen in de maatschappij zijn lastig. Drie jaar geleden was het beleggen in producenten van oorlogsmaterieel fout. Na de inval in Rusland is de perceptie veranderd. Nu wordt er gesteld dat men zeker in deze sector mag beleggen. En dan in die bedrijven die defensieve oorlogsmaterieel fabriceren. Vraag is natuurlijk of een tank die uit de fabrieken van Rheinmetall AG rolt een verdedigingswapen is of dat het ook kan worden ingezet als offensief wapen. Ook wat betreft kernenergie vindt er een omslag plaats. Een kerncentrale kan zo, hebben we gezien bij Tsjernobyl, het milieu ernstig aantasten. Toen door een aardbeving en de tsunami in 2011 er ernstige problemen ontstonden rond de kerncentrale Fukushima in Japan besloot de toenmalige Duitse regering het beleid rondom kernenergie uit te faseren. De gedachte erachter was dat Russisch gas importeren veiliger zou zijn. Die gedachtegang is inmiddels achterhaald. Er is een duidelijke omslag gekomen. Dat onder andere door de opkomst van datacentra die gebouwd worden door de grote technologiebedrijven. Een van de best presterende aandelen in de S&P500 dit jaar is Vistra, producent van elektriciteit onder andere via kerncentrales (zie FT10VS-2024). Microsoft kondigde afgelopen maand aan dat zij gaat investeren in de kerncentrale Three Mile Island in Pennsylvania. Inderdaad de centrale waar een bijna ramp zich voltrok in 1979. Amazon.com bouwt een nieuw datacenter naast de Susquehanna Steam Electric kerncentrale. De vraag naar elektriciteit neemt enorm toe door deze datacentra en de groei daarvan lijkt voorlopig niet ten einde door met name de opkomst van kunstmatige intelligentie. Ook Private Equity stort zich op de markt van nucleaire energie. Peter Thiel van Founders Fund kondigde vorig maand aan fors te gaan investeren in bedrijven die met name kleinere kerncentrales zogenoemde SMRS (smal modular reactors) exploiteren. Vele landen zoals bijvoorbeeld Tsjechië gaan fors investeren in kerncentrales. Kortom wat een paar jaar “verboden” was lijken nu de aantrekkelijke investeringen.

 

 

Meer actueel

Trump-crash
17 maart 2025

Trump-crash

17 maart 2025 Zal de huidige correctie op de Amerikaanse markten de geschiedenis ingaan als de Trump-crash? En komt deze in het rijtje van de Covid-19 crash en de internet-crash? Zoals beschreven in FT3VS-2025 lijkt Trump voor beleggers van Hero to Zero te gaan. Na de verkiezingsdag stegen de aandelenkoersen fors. De algemene mening was […]
Lees verder
Trump Market
14 maart 2025

Trump Market

14 maart 2025 From hero to zero. Drie weken geleden beschreven we nog het record dat de Amerikaanse indices bereikten. Gisteren was de S&P500 in een correctie terecht gekomen.
Lees verder