2 oktober 2023
Een rendement van 49.900% zouden veel beleggers ongeloofwaardig vinden. Toch kan vrachtautoproducent Hino, onderdeel van Toyota, dat volgend jaar boeken.
Niet door het verkopen van vrachtauto’s maar door het verkopen van een stuk grond bij het hoofdkwartier van het bedrijf in Tokyo. In de boeken van het bedrijf staat dit gewaardeerd voor $ 670.000. Afgelopen week werd het verkocht aan projectontwikkelaar Mitsui Fudosan voor een bedrag van $ 334 mln. Derhalve een rendement van bijna 50.000%. Op het eerste gezicht lijkt de onroerend goed bubbel die er was van 1986 tot 1991 weer terug te zijn in Japan.
Lijkt. Want Japanse bedrijven waarderen hun bezittingen niet op de marktwaarde zoals veel internationale bedrijven doen maar tegen de kostprijs. Dat is iets dat internationale beleggers al lange tijd hebben opgemerkt. Elliott Management nam begin van het jaar Dai Nippon Printing over. Een conglomeraat dat producten levert voor accu’s van elektrische auto’s tot schermen voor mobiele telefoons. Maar daar ging het Elliott niet om. Op de balans van het bedrijf staan ook diverse onroerend goed bezittingen tegen een lage waardering. En de activistische belegger Elliot dringt aan op de verkoop ervan. Drie maanden geleden maakte Warren Buffett bekend dat hij forse investeringen had gedaan in Japanse aandelen zoals Mitsui & Co en Sumitomo. Niet om in tegenstelling tot Elliott aan te dringen op verkoop van onderdelen maar eendachtig de filosofie van Buffett dat hij meent dat Japanse aandelen op langere termijn waarde hebben. Op de aandelenmarkt is dat ook herkend, getuige de 22% stijging van de Nikkei225 (zie FT18A-2023). Maar na de scherpe stijging in de eerste zes maanden van het jaar is de performance in de afgelopen drie maanden 4% negatief geweest. Voor buitenlandse beleggers is de performance minder geweest. De yen is sinds begin van het jaar 13% gedaald ten opzichte van de euro. De daling van de Japanse munt is in principe goed nieuws voor de exportindustrie, zoals bijvoorbeeld de handelshuizen en autoproducenten. Maar de vraag is of de yen de komende tijd nog verder zal dalen. De Japanse centrale bank (BOJ) is de enige centrale bank die nog een negatieve rente handhaaft van nu 0,1%. Daar lijkt weinig verandering in te komen ondanks dat de inflatie met 4,3% veel hoger is dan de doelstelling van de BOJ van 2%. In juli kondigde centrale bank voorzitter Kazuo Ueda aan dat de bandbreedte voor de 10-jarige staatsleningen werd verhoogd van 0,5% naar maximaal 1%. Vrijdag was het rendement voor deze leningen 0,75%. Het probleem voor de BOJ is dat Japan een van de hoogste staatsschulden heeft met 163% van het Bruto Nationaal Product. Een hogere rente kan ervoor zorgen dat de Japanse regering moet bezuinigen waardoor de economie kan afzwakken. Dat is uiteindelijk negatief voor het Japanse bedrijfsleven. Om die reden zijn er veel strategen die waarschuwen voor het al teveel investeren in Japanse aandelen. De rest van het jaar zal de derhalve niet overwegend gunstig zijn om te investeren in Japan.