12 februari 2024

IPO

12 Februari 2024

De koers van ARM (Acorn RISC Machine) steeg afgelopen week met 50% na publicatie van de cijfers. In het algemeen waren die niet zo spectaculair als de koersbeweging zou duiden.

ARM heeft een lange geschiedenis. Acorn ontwikkelde in de jaren tachtig de BBC computer genoemd naar de Britse omroep. Deze wilde niet alleen via uitzendingen aangeven wat computers allemaal zouden kunnen maar de kijkers konden ook zelf er eentje aanschaffen om mee te spelen. Dat Acorn de computer mocht maken kwam vooral door politieke druk. Het moest een Brits bedrijf zijn. In 2016 nam het Japanse private equity (PE) fund Softbank het ARM over.

Zoals het een goed PE betaamt wil men na een aantal jaren de investering weer ten gelde maken. Nvidia was geïnteresseerd om het ARM over te nemen in 2020. Echter politieke weerstand en bezwaren van toezichthouders hielden dit tegen. Softbank koos dan twee jaar geleden voor de mogelijkheid om de aandelen naar de beurs te brengen een zogenoemde Initial Public Offer (IPO). Uiteindelijk ging vorig jaar ARM vorig jaar naar de beurs tegen een introductiekoers van $51. Het was geen uitslaande brand want de koers  kwam drie maanden later zelfs onder de introductieprijs. Dat kwam vooral omdat het klimaat voor IPO’s slecht was. Er waren vorig jaar 14 IPO’s door PE. Dat was er exact een meer dan het jaar daarvoor. In 2021 gingen er nog 140 bedrijven naar de beurs. De laatste twee jaar waren de slechtste sinds 2008 na de financiële crisis. De belangrijkste reden hiervoor waren de verhogingen van de rente door de centrale banken. Beleggers kozen blijkbaar liever voor andere investeringen dan geld te stoppen in nieuwe beursgenoteerde bedrijven. Enthousiasme lijkt dit jaar ook nog niet groot. Brightspring, een bedrijf in de gezondheidsproducten, kwam eind januari naar de markt tegen een prijs van $ 13. De indicatieprijs werd eerst op $ 13 tot $ 18 bepaald. Afgelopen vrijdag sloot het aandeel op een koers van $11,32. Er komen de komende tijd meer IPO’s maar echt succesvol zijn ze nog niet. Een IPO markt waar aandelen na de introductie soms verdubbelden is dan ook voorlopig niet te verwachten. Dat is op zichzelf goed nieuws voor de aandelenbeleggers. Een dergelijke markt duidt vaak op een overspannen situatie. Een aantal analisten wijzen naar de IPO markt in 2000 toen er wekelijks vele bedrijven werden geïntroduceerd op de markten. Sommige hadden een historie van slechts enkele jaren. De beurskrach van dat jaar staat te boek als een van grootste. Maar wijst de forse koersstijging van de technologiefondsen dit jaar (Nasdaq is dit jaar al met meer dan 6% gestegen) dan niet op eenzelfde beeld als dat van 2000? Ook toen waren het de technologiefondsen die fors stegen. De vergelijking is makkelijk gemaakt maar de diverse stijgingen hebben vaak een andere oorzaak. Zoals vermeld vorig week steeg Meta doordat men weer dividend gaat uitkeren. De stijging van ARM komt omdat het aantal beursgenoteerde aandelen klein is. Door de slechte IPO markt hield Softbank nog 90% van de aandelen. Dat men dat gaat afbouwen de komende tijd lijkt geen gewaagde voorspelling.

 

Meer actueel

Kernenergie
14 oktober 2024

Kernenergie

14 oktober 2024 Beleggen volgens de ESG normen is lastig. Niet alleen is het subjectief of een bedrijf aan ESG voldoet, ook blijkt dat door maatschappelijke veranderingen het schuivende panelen zijn. ESG staat voor Environment, Social en Governance. Oftewel denkt het bedrijf aan het milieu, gaat het sociaal om met de omgeving en wordt het […]
Lees verder