7 april 2025

Een persoon zorgt voor crash

7 April 2025

TGIF klonk het vast vrijdagavond bij de handelaren in financiële producten. Ook voor beleggers was het Thanks God Its Friday. Want in het weekeinde is er geen handel in aandelen of obligaties.

En dus kunnen koersen niet verder dalen. Vooral de laatste twee dagen van de week waren dramatisch. Wereldwijd daalden aandelenkoersen en stegen obligaties waardoor rentes daalden. En dat alles na “Liberation Day”. De dag waarop volgens de Amerikaanse president de Verenigde Staten een nieuwe groei-impuls zou krijgen.

Maar die toekomstige groei wordt niet door beleggers gezien. Welk verhaal de vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering ook houden. Er wordt rekening gehouden met een afzwakkende economische groei. Dat zorgt voor lagere winsten bij bedrijven dus dalen koersen. Want de prijs van een aandeel wordt bepaald door de toekomstige winsten. De forse reactie kwam niet door het invoeren van handelstarieven. Daar was men al vanuit gegaan. Echter de percentages waarmee de Amerikaanse regering de eigen markt wil beschermen waren veel hoger dan waar velen rekening mee hadden gehouden. Daar kwam bij dat de Chinese regering niet wachtte maar direct haar antwoord had en op Amerikaanse producten een forse prijsverhoging doorvoerde. De paniek op de markten doet denken aan andere forse dalingen op de aandelenmarkten. Zoals het begin van de kredietcrisis in 2008 of recenter de Covid-19 daling van ruim vijf jaar geleden. Als dat zo is dan hoeft er niet al te veel zorgen te worden gemaakt. Want ook die dalingen kwamen plotseling maar met de kennis van nu waren het juist tijden om te kopen dan om in paniek te verkopen. Maar met de bekende uitspraak: “rendementen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst” kan er ook niet gegarandeerd worden dat we over een jaar hoger staan dan nu. Dat vindt wel Peter Navarro, economisch adviseur van de president, en de bedenker van de importmaatregelen. Over vier jaar staat volgens hem de Dow Jones boven de 50.000. Vanaf dit niveau een stijging van 31%. Niet echt spectaculair als de maatregelen inderdaad tot de Amerikaanse gouden eeuw zouden moeten leiden. Er is overigens een groot verschil tussen de huidige crash  en die als gevolg van de kredietcrisis en Covid-19. Tijdens de kredietcrisis was de onzekerheid dat niemand echt overzicht had waar het grote probleem was. De bekende beursanalist Jim Cramer schreeuwde het uit “Ze hebben geen idee wat er aan de hand is”. En daarmee doelde hij op de centrale banken.  De Covid-19 crash was er ook een waar beleggers zich in een donkere tunnel bevonden en niet konden analyseren hoe groot de problemen zouden zijn. Virusdeskundige waren belangrijker analisten voor de financiële markten dan strategen. Het grote verschil nu is dat de oorzaak van de dalingen wel helder is. Namelijk Donald Trump. En dus is de oplossing in tegenstelling tot de andere dalingen nu ook duidelijk. De vraag is hoever hij wil pokeren met de financiële markten. Daar is geen verstandig woord over te schrijven. Maar als iemand snel van mening kan veranderen dan is dat de president wel.

Meer actueel

Markten ongerust
7 april 2025

Markten ongerust

4 april 2025 Het analyseren van de hedendaagse situatie op de Amerikaanse beurzen is op dit moment hachelijk. Per uur kan het veranderen. Want Liberation Day verloopt anders.
Lees verder
Achterblijver VS
31 maart 2025

Achterblijver VS

31 Maart 2025 De Europese beurzen hebben een goed kwartaal achter de rug (zie FT4E-2025). De Amerikaanse beurs daarentegen deed het slecht met vooral de banken en technologiefondsen. En dat in een kwartaal waarin de meest zakenvriendelijke president aantrad. Zelfs een topman van een van ‘s werelds grootste bedrijven kreeg een belangrijke functie. Dan hebben […]
Lees verder