30 september 2024
Alle historische gebeurtenissen werden de afgelopen week aangehaald. Men zou dan ook kunnen stellen dat de laatste week van september 2024 een historische is.
Het ingrijpen van de People’s Bank of China (PBOC) kan inderdaad historisch zijn. De vergelijkingen gingen met de Greenspan-put. Dit verwijzend naar de voormalige centrale bank voorzitter Alan Greenspan. Als financiële markten in paniek kwamen zorgde hij voor een renteverlaging zodat de kalmte terugkeerde op de markten. De eerste keer tijdens de beurskrach van oktober 1987. Ook vergeleek men de maatregelen van de PBOC met die van de ECB in 2012.
Het was de historische uitspraak van Centrale bank voorzitter Mario Draghi “whatever it takes” om de eurocrisis te bezweren. Hoe dan ook de maatregelen die in China door de centrale bank zijn genomen, zijn naast verrassend ook enorm. Dat er een ingrijpen zou komen door de Chinese overheid om de kwakkelende economie te ondersteunen leek een kwestie van tijd. Maar het moment was eerder dan verwacht. Ook het aantal maatregelen waren meer dan analisten hadden voorzien. Niet alleen gingen de rentetarieven omlaag, ook behoeven banken minder kapitaal aan te houden. Een maatregel om het opnemen van kredieten door bedrijven makkelijker te maken. Ook de maatregel om te zorgen dat bedrijven eenvoudiger eigen aandelen kunnen inkopen hadden weinig China-analisten verwacht. De stijging van de Chinese aandelenmarkt met 17% voor de Shanghai Shenzhen CSI 300 in een week zorgde ervoor dat dit de sterkste stijging van de indices was in 16 jaar. De reden voor de slechte ontwikkeling van de economische groei zijn bekend. De onroerend goed markt is in een crisis. Maar belangrijker is dat het consumentenvertrouwen laag is. Chinezen zijn op dit moment de grootste spaarders wereldwijd. Men geeft geen geld uit omdat het vertrouwen in de economie laag is. Dat verminderde uitgavenpatroon merken ook Europese bedrijven, vooral in de luxe-sector en in de auto-industrie. De maatregelen van de PBOC maar ook de uitspraken van diverse Chinese regeringsfunctionarissen lijken een kopie van de maatregelen die in de Verenigde Staten werden genomen om de gevolgen van de Covid-19 maatregelen te compenseren. En die hebben duidelijk gewerkt getuige de recordstanden van de aandelenindices. De vraag is dus of dit nu ook voor China gaat werken. Daar kunnen wel wat kanttekeningen bij worden geplaatst. Zoals bekend is China niet de vrije kapitalistische economie zoals de Amerikaanse. Naast het wantrouwen dat bij consumenten te bespeuren valt is ook het vertrouwen van de Chinese ondernemer gering in de overheid. De tegenwerking die Jack Ma van Alibaba kreeg bij bijvoorbeeld de beursgang van het betaalonderdeel ANT door de PBOC is daar een voorbeeld van. De maatregelen die de afgelopen week zijn afgekondigd zullen dat wantrouwen niet ineens wegnemen. Voeg daarbij nog de mogelijke maatregelen die Trump gaat invoeren tegen China als hij eventueel wordt gekozen, en al te groot enthousiasme voor China lijkt wat te vroeg.