24 juni 2024

Buitensporige Bonus

24 juni 2024

“If you do a good job, you get a big bonus”. Een uitspraak die in de jaren voor de kredietcrisis bij alle banken gangbaar was. Volgens sommigen was de bonuscultuur de oorzaak van de kredietcrisis.

Want met name handelaren namen soms posities in die, als het goed ging, de financiële instelling veel winst opleverde en dus in het verlengde een forse bonus voor die handelaar. Maar als het fout ging boekte de bank een verlies maar de handelaar kon terugvallen op zijn vaste salaris. De aandeelhouders van de financiële instelling waren het grootste slachtoffer. En sommige banken moesten worden gered door de nationale overheden.

Niet vreemd dat er dan ook vanuit die overheid regels zijn opgesteld. Bonussen bestaan maar zijn aan regels gebonden. Op zichzelf is een bonus niet fout. Iemand die aantoonbaar meerwaarde toevoegt aan de winst van het bedrijf mag daar in variabele vorm voor worden beloond. Voor een financiële instelling die goed en gekwalificeerd personeel wil aantrekken is een goede bonusregeling dan ook essentieel. Afgelopen week heeft de Engelse tak van JPMorgan de bonusregeling aangepast. Daarmee volgt zij Goldman Sachs die dit al eerder deed. Sinds vorig jaar oktober heeft de Britse regering namelijk de bonusregeling versoepeld. Dat kon zij doen omdat men niet meer hoefde te voldoen aan de Europese regelgeving omdat Groot-Brittannië niet meer in de Europese Unie zit. De regering hoopt zo dat Londen het belangrijkste financiële centrum blijft. Gezien de stappen van de Amerikaanse zakenbanken lijkt dat te slagen. Maar alle bonussen van de diverse medewerkers vallen in het niet bij de bonus die Elon Musk  van Tesla gaat krijgen. Namelijk $ 56 miljard. De grootste beloning ooit. Maar het ging niet soepel. De basis ligt in de regeling die in 2018 werd afgesproken. Als Musk een aantal financiële doelstellingen zou halen zou hij via een optieregeling 300 miljoen aandelen krijgen. In dat jaar stond de koers van Tesla rond de $20. Nu is de koers ruim genomen vertienvoudigd. Maar na protest van een aandeelhouder, die vond dat het bonuspakket buitensporig was, besloot een rechter in Delaware (waar het hoofdkantoor van Tesla is gevestigd) de bonus te verbieden. Belangrijkste reden was dat aandeelhouders niet vooraf waren geïnformeerd. Voor het advocatenteam van Musk was het vervolgens een inkoppertje. De publiciteit rondom het bonuspakket heeft gezorgd dat alle aandeelhouders nu wel zijn geïnformeerd. En dus kunnen de aandeelhouders (die uiteindelijk een bonus betalen) wel of niet instemmen. Musk is populair bij zijn aandeelhouders (zeker door de koersstijging van het aandeel) en meer dan 70% van de aandeelhouders stemde twee weken geleden in met het bonuspakket uit 2018. Musk zal zijn optiepakket niet verzilveren om een groter huis te kopen. Hij wil nu middels het optiepakket zijn belang in Tesla verhogen van nu 13% naar 20%. Dat wil hij verhogen naar 25% zodat hij controlerend belang krijgt en dus zijn stempel kan drukken op investeringen door Tesla. Dat wil hij dan vooral doen in artificiële intelligentie. En dat kan zorgen voor een impuls van de koers van het aandeel.

 

Meer actueel

2025 Het jaar van Europa?
25 november 2024

2025 Het jaar van Europa?

25 november 2024 Een gloedvol betoog hield Christine Lagarde, voorzitter van de Europese centrale bank, afgelopen vrijdag in Parijs bij College des Bernardins, een instituut daterend uit de middeleeuwen. Wellicht daarom stond de toespraak vol historische verwijzingen. Zo citeerde zij keizer van het Romeinse rijk Marcus Aurelius op het eind van haar toespraak. “The impediment […]
Lees verder
Weer een goed jaar?
22 november 2024

Weer een goed jaar?

Volgens het Algemeen Dagblad vandaag zijn aandeelhouders door en door verwend door Nvidia. Om die reden daalde de koers van het aandeel donderdag.
Lees verder