4 november 2024
Obligaties wordt veelal gezien als een saaie beleggingscategorie. Niet vreemd want wie een 10-jarige lening koopt, en elk jaar de coupon ontvangt, krijgt op het einde van de looptijd pas het bedrag weer terug.
Een belegger in obligaties hoeft dus niet veel te doen. Zekerheid staat gelijk aan beleggen in deze categorie. Dit in tegenstelling tot aandelen die soms fors in koers variëren. Dat zorgt voor zenuwachtig gedrag bij beleggers wat koersbewegingen wellicht versterkt. Bovendien zijn aandelenbeleggers niet verzekerd van een vast inkomen. Dividend kan worden verlaagd in slechte tijden. En sommige bedrijven keren niet eens een vergoeding aan de geldverstrekkers uit.
Maar de handelaren in obligaties zullen nooit stellen dat obligaties “saai” zijn. De koersbewegingen komen nauwelijks in de beursverslagen voor maar zijn wel degelijk spectaculair. De afgelopen week stond de Britse obligatiemarkt in de belangstelling. Het rendement voor 10-jarige leningen steeg tot 4,4% terwijl drie weken geleden het rendement nog onder de 3,8% lag. Een procentuele stijging derhalve van bijna 16%. In koerstermen daalde de 4,25% GB 2034 van 104% midden september naar 98,4%. De reden was de bekendmaking van de overheidsbegroting van de Britse regering. Analisten vrezen dat de overheid, ondanks het optimisme van minister van Financiën Rachel Reeves, steeds meer moet gaan lenen. Diverse analisten schreven al dat er een herhaling dreigde van twee jaar geleden. Ook toen kwam de Britse regering onder leiding van premier Liz Truss met haar budgetplannen. Men wilde belastingverlagingen doorvoeren en dat zou betekenen dat de Britse overheid meer moest gaan lenen. Er ontstond een enorme paniek omdat als gevolg van de dalende koersen van obligaties pensioenfondsen gedwongen werden om te verkopen hetgeen een sneeuwbal effect opleverde. Het rendement steeg in september 2022 van 3% naar 4,5&. Pas toen de Bank of England ingreep keerde de rust terug op de markten en moest Truss aftreden. De Bond Vigilantes (vrij vertaald de obligatie waakhonden) hadden hun werk gedaan. De markt dwingt een overheid tot het doen van andere keuzes. De vraag is of de Bond Vigilantes ook hun werk gaan doen na de Amerikaanse verkiezingen. Beide presidentskandidaten willen de belastingen verlagen, een verkiezingsbelofte die vaak geen stand houdt. Maar stel dat de nieuwe president ook een meerderheid krijgt in het Amerikaanse congres. Dan kan deze de plannen zonder al te veel problemen doorvoeren. Het gevolg is dat de overheid meer gaat lenen. En het beroemde “schuldenplafond” dat wettelijk ervoor moet zorgen dat de overheidsfinanciën niet teveel uit de pas gaat lopen zal door het congres worden verhoogd. Het gevolg kan worden zoals de situatie in Groot-Brittannië. De markt zal dus de regering dwingen haar plannen aan te passen. Zoals vorige week al vermeld zijn de rentes op obligaties de afgelopen week relatief fors gestegen. Dat geeft aan dat de markt reeds met dit scenario rekening houdt. Dat kan de bewegingen in de obligatiemarkt dempen, maar zeker is dat het de komende dagen niet saai is op de Amerikaanse obligatiemarkt.