14 april 2025

Lange termijn gevolgen

 14 April 2025

Het is lang geleden dat de weekendkranten zoveel aandacht besteedden aan de ontwikkeling op de financiële markten. Wat kan hier nog aan worden toegevoegd?

Strikt genomen niet veel. Want in alle analyses komt meer of minder de zin voor waarmee we vorige week afsloten “De vraag is hoever hij wil pokeren met de financiële markten. Daar is geen verstandig woord over te schrijven. Maar als iemand snel van mening kan veranderen dan is dat de president wel.”

En dat hij veranderde van mening bleek afgelopen week wel. Zoals Jim Cramer de bekende beursanalist stelde: “De markten kunnen het tempo van Trump niet bijhouden”. Ook dit weekend was er weer nieuws. De handelstarieven zullen niet gelden voor telefoons en andere computer gerelateerde producten. Derhalve de verhalen dat Apple een van de grootste verliezers zou zijn kan ook weer in de geschiedenisboeken. Maar nadat dit is geschreven en het de lezer bereikt kan er weer een andere maatregel zijn die de markten zal beïnvloeden. Ook zonder berichten bewegen markten fors. De zogenoemde termijncontracten op aandelenindices (futures) bewogen fors voor marktopening van New York. Het ene moment was het S&P500 contract 25 punten hoger en een minuut later weer 25 lager. Een procent verschil in luttele secondes. Natuurlijk heeft het ook te maken met de relatief geringe liquiditeit van deze contracten. De vraag is natuurlijk wat houdt de toekomst in. Er valt een aantal ontwikkelingen te zien. Allereerst de handelsstromen daar is een ontwikkeling die eigenlijk al vijf jaar geldt. Tijdens de Covid-19 bleek dat door het op slot gaan van Chinese fabrieken er onderdelentekorten ontstonden in de fabrieken in bijvoorbeeld Europa. Dat heeft ervoor gezorgd dat een aantal bedrijven geïnvesteerd hebben in productiecapaciteit dichter bij het eindproduct. Die ontwikkeling zal zeker worden doorgezet om handelssancties te verminderen. Het is overigens ook gemakkelijker door de verregaande robotisering. Voor een robot maakt het niet uit of hij in Europa staat of in China. Overigens in de hele discussie die in de Verenigde Staten woedt over het verdwijnen van banen wordt vergeten dat de meeste banen verdwijnen door automatisering. Een andere ontwikkeling is die op de financiële markten. En ja, deze reageren soms hectisch maar nu de “handelsstorm” aan het afnemen is mag toch worden geconcludeerd worden dat ze zijn blijven functioneren. Dat in tegenstelling tot de kredietcrisis toen er bijna een totale stilstand kwam en regeringen in weekends moesten besluiten om banken te nationaliseren. Elke belegger die zijn bezittingen wilde omzetten in liquiditeit kon dat doen. Al moet altijd de beleggingswijsheid gelden dat men moet verkopen als het kan en niet als het moet. Belangrijkste vraag is natuurlijk of de wereldeconomie schade heeft opgelopen door de ontwikkeling van de afgelopen weken. Een citaat van een ondernemer deze week was “Er is altijd wat en je moet erop inspelen”. Dat is een van de redenen waarom de economieën uiteindelijk weer gaan groeien en bedrijven winst gaan boeken.

 

Meer actueel

Spread stijgt
11 april 2025

Spread stijgt

De handelsoorlog zou ook invloed hebben op de bereidheid van internationale beleggers om te beleggen in Amerikaanse staatsobligaties. En dat drijft de rente op.
Lees verder
Een persoon zorgt voor crash
7 april 2025

Een persoon zorgt voor crash

7 April 2025 TGIF klonk het vast vrijdagavond bij de handelaren in financiële producten. Ook voor beleggers was het Thanks God Its Friday. Want in het weekeinde is er geen handel in aandelen of obligaties. En dus kunnen koersen niet verder dalen. Vooral de laatste twee dagen van de week waren dramatisch. Wereldwijd daalden aandelenkoersen […]
Lees verder