13 Januari 2025
In de vele analyses voor 2025, over met name de Amerikaanse markten, is er consensus over één ding. Dit jaar zal niet zo goed zijn als 2023 en 2024 met koerswinsten van meer dan 20%.
Het is menselijk om inderdaad niet uit te gaan dat keer op keer deze rendementen zullen worden bereikt. Maar aan de andere kant als we kijken naar de voorspellingen van een jaar geleden dan was de algemene opinie eveneens dat na een goed 2023 er niet weer 20% stijging kon komen. Dus waarom zou het zich nu wel het minder ontwikkelen. Immers zoals vaker aangegeven hebben aandelenkoersen geen geheugen. Het zijn de beleggers die wel of niet besluiten om aandelen te kopen of te verkopen.
Met name het laatste lijkt niet al teveel te gebeuren. Natuurlijk zijn er verkoopgolven. Nvidia is daarvan het voorbeeld, de eerste dit jaar met slechts zes handelsdagen. Op 7 januari kwam de koers op het hoogste niveau aller tijden. Afgelopen vrijdag (2 handelsdagen later, donderdag waren de markten gesloten in verband met de uitvaart van oud-president Carter) was de koers 11% lager dan het koersrecord. Als de beurswijsheid die stelt dat de aandelenmarkt in de eerste vijf dagen het beeld voor het jaar zal bepalen dan staat ons nog heel wat te wachten. Maar niet alleen in aandelen zijn er forse koersbewegingen, dat geldt ook voor de obligatiemarkt. De Amerikaanse rente is sinds midden september vorig jaar met 1% gestegen. Van 3,62% naar 4,77%. Ook de Europese rentes zijn aan het stijgen. Het rendement op Nederlandse staatsleningen is sinds begin december gestegen van 2,2% naar ruim 2,8%. Het meest in het oog springend is wel de situatie in het Verenigd Koninkrijk. Hier is de rente inmiddels op ruim 4,8% voor 10-jarige leningen beland. En daarmee hoger dan de chaotische renteontwikkeling in september 2023 toen er paniek uitbrak en de Britse centrale bank moest ingrijpen. Overigens wezen veel analisten er de afgelopen week ook op dat de rente op vergelijkbare Griekse leningen weliswaar ook is gestegen maar met 3,4% nog altijd fors lager is dan de Britse. Waren de Britten nu ook maar toegetreden tot de Eurozone zo stelde een aantal cynisch vast. Het is dit jaar 15 jaar geleden toen de zogenoemde Griekse schuldencrisis uitbrak. Een situatie die zorgde voor wantrouwen in de euro. Uiteindelijk ondanks de vaak politiek ingegeven retoriek viel alles mee. En dat is wellicht de “tip” voor het jaar 2025. Er zullen veel ontwikkelingen zijn die financiële markten in beweging zullen zetten. En soms zijn ze onverklaarbaar zoals de daling van Nvidia. Maar het uitgangspunt van het beleggingscomité blijft hetzelfde. Niet teveel reageren op de dagelijkse bewegingen omdat deze nooit een indicatie zijn voor het toekomstig koersverloop. Zeker omdat vanaf volgende week er een Amerikaanse president aantreedt die soms binnen een uur van mening wijzigt. Om nog een beleggerswijsheid erbij te halen: “Money is made bij sitting not by trading”. Hypes lopen vaak uit op grote teleurstellingen. Kwaliteit in de portefeuilles en een goede verdeling blijven de basis voor een goed rendement. Dat is in de afgelopen jaren wel gebleken.