7 oktober 2024

Amerikaanse verkiezingen

7 oktober 2024

Over een maand zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Niemand kan een redelijke voorspelling doen. De uiteindelijke uitslag hangt af van maar enkele tienduizend kiezers.

Dat komt vooral door het Amerikaanse kiessysteem. Niet de zogenaamde populair vote telt (het meeste aantal stemmen) maar uiteindelijk het aantal kiesmannen dat de meerderheid behaalt in een Amerikaanse staat. En dat kan van vele factoren afhankelijk zijn. Dat zijn waar men nauwelijks in eerste instantie aan denkt. De orkaan Helene, die vorig weekend enorme schade aanrichtte in diverse staten is iets dat de stemming kan beïnvloeden.

Deze  trof vooral kiesdistricten die Republikeins stemmen. Maar hebben de getroffenen straks nog zin om naar de stembus te gaan tijdens het opruimen van de ravage. Als zij niet gaan wordt de kans op een president Trump kleiner. En zo zijn er nog vele andere voorbeelden te vinden die invloed zouden kunnen hebben. De twee presidentskandidaten weten dat en zij richten zich vooral op de zogenaamde swing states. Een belangrijke is Pennsylvania. Zowel Trump als Harris bezoeken deze staat regelmatig. Ook de bedragen die worden besteed aan advertenties is in deze staat het hoogst. En dat terwijl de staat slechts 19 van de 538 kiesmannen levert. Maar het kan net voldoende zijn om zich te laten inhuldigen als president van de Verenigde Staten. Een beleggingsbeleid formuleren op zoveel onbekende factoren heeft geen zin. Handelaren in vooral derivaten spelen er natuurlijk wel op in. Gezien de vele onzekerheden is het handelen in volatiliteit de belangrijkste. Men gaat er derhalve vanuit dat de markten fors zullen bewegen. Kijken we naar de optieprijzen voor de S&P500 voor 6 november, de dag na de verkiezingen, dan zien we een verwachting dat de markt 2,8% zal bewegen. Of dat terecht is zal later blijken. Na de verkiezingen van 2016 steeg de S&P500 met 1,1% en vier jaar later was dit 2%. Als de reactie van de aandelenindexen hetzelfde is dit jaar dan kan men beter een strategie volgen die gebruik maakt van afnemende volatiliteit. Maar handel in derivaten is meer voor beroepshandelaren. Voor beleggers is er vaak alleen de keuzen uit het wel of niet beleggen in aandelen. Sommigen adviseren om aandelen te verkopen en pas na de verkiezingen terug te kopen. Maar beleggen is in principe niet voor de korte termijn. Bovendien is het de vraag of er een nieuwe president veel invloed heeft op de uiteindelijke economische groei. Natuurlijk is er angst dat Trump handelssancties zal afkondigen tegen China. En is de angst dat Harris het overheidstekort uit de hand laat lopen. Beide factoren zouden de koersen van aandelen onder druk kunnen zetten. Maar met enige nuchterheid kan geconstateerd worden dat zowel tijden het presidentschap van Trump de aandelen historisch koersrecords boekten net als onder de huidige president Biden die Harris wil opvolgen.  Oftewel als we het op langere termijn bekijken (en dat moeten beleggers) dan maakt het niet heel veel uit wie de nieuwe president gaat worden. Over twee maanden kijkt de beleggerswereld naar de Amerikaanse centrale bank.

 

Meer actueel

Kernenergie
14 oktober 2024

Kernenergie

14 oktober 2024 Beleggen volgens de ESG normen is lastig. Niet alleen is het subjectief of een bedrijf aan ESG voldoet, ook blijkt dat door maatschappelijke veranderingen het schuivende panelen zijn. ESG staat voor Environment, Social en Governance. Oftewel denkt het bedrijf aan het milieu, gaat het sociaal om met de omgeving en wordt het […]
Lees verder