23 september 2024

De verrassende renteverlaging

23 september 2024

“Omdat het zo goed gaat”. Dat was de simpele verklaring van centrale bankpresident Jerome Powell voor de onverwachte renteverlaging van 0,5%.

Ruim 90% van de analisten hadden gerekend op een verlaging van 0,25%. Een grotere verlaging komt eigenlijk alleen voor in een acute crisis zoals die tijdens de coronapandemie. Echter hoewel de Amerikaanse economie wat lijkt af te zwakken kan niet worden gesproken van een crisis. Een verlaging van meer dan 0,25% zou de markt kunnen laten denken dat de Amerikaanse centrale bank (FED) van zaken op de hoogte is die op een crisis zou kunnen wijzen.

Maar Powell draaide de redenatie vakkundig om. Omdat het goed gaat met de diverse economische indicatoren kan er een grotere verlaging komen. Het is het klassieke verhaal van het halfvolle glas. Of voor pessimisten het halflege glas. Wellicht is de beste verklaring voor de forse stap van de FED het simpele feit dat er tijdens de vergadering in juli geen meerderheid was te vinden voor een verlaging van 0,25%. Centrale bankiers willen altijd consensus uitstralen. Nu blijkt dat inflatie geen probleem meer is kan de stilstand van juli in een keer worden ingehaald. Maar hoe de overwegingen ook waren, het lijkt duidelijk dat we meer renteverlagingen mogen verwachten. Vooral op het gebied van inflatie lijkt er alleen maar goed nieuws aan te komen. Een belangrijke factor in de inflatiecijfers is nog altijd de olieprijs, vooral omdat de prijs van deze grondstof overal in de economie doorwerkt. De olieprijs (Brent) stond een jaar geleden boven de $90. Nu noteert een vat Brent $75. Opmerkelijk omdat spanningen rondom Israël vaak voor een hogere olieprijs zorgen. Daarnaast is er nog altijd een boycot van Rusland dat een van de grote olieproducenten is. Een forse stijging van de olieprijs, ook als de olieproducerende landen tot een verlaging van de productie besluiten, lijkt er niet aan te komen. De lagere prijs  zullen we terugzien in de inflatiecijfers. Dat Powell stelt dat het goed gaat is niet alleen te zien in de inflatiecijfers maar ook in het werkloosheidcijfer. Inderdaad is deze de laatste maanden aan het oplopen maar relatief gezien is deze nog altijd in historische perspectief laag. Met de aankondiging van de renteverlaging vorige week woensdag kwamen ook de voorspellingen van de FED voor de economische condities de komende maanden. Men gaat uit van een gemiddelde groei van de Amerikaanse economie van 2%. Voorlopig gaan nu de meeste analisten uit van nog twee renteverlagingen van 0,25% dit jaar in zowel november als ook december. En vier verlagingen van 0,25% voor het komend jaar. Echter als blijkt dat de werkloosheid verder oploopt richting 4,5% (op dit moment 4,1%) dan valt niet uit te sluiten dat de FED de rente dit jaar nog eens met 0,5% gaat verlagen. Powell sprak tijdens de persconferentie vorig week van “recalibration”. Simpel vertaald is dat de FED zich constant probeert aan te passen aan de gewijzigde omstandigheden. En zo’n actieve centrale bank zorgt ervoor dat beleggers vertrouwen houden.

 

Meer actueel

Kernenergie
14 oktober 2024

Kernenergie

14 oktober 2024 Beleggen volgens de ESG normen is lastig. Niet alleen is het subjectief of een bedrijf aan ESG voldoet, ook blijkt dat door maatschappelijke veranderingen het schuivende panelen zijn. ESG staat voor Environment, Social en Governance. Oftewel denkt het bedrijf aan het milieu, gaat het sociaal om met de omgeving en wordt het […]
Lees verder