16 september 2024

De belangrijkste week van het jaar

16 september 2024

Volgens sommige analisten is de komende week de belangrijkste van het jaar. Zelfs de eerste week van november wanneer de Amerikanen een nieuwe president kiezen is van minder belang.

Het is de week namelijk waarin de Amerikaanse centrale bank (FED) haar rentebeleid bekend maakt. De meningen lopen uiteen van een verlaging van 1% tot helemaal geen verlaging. Nu moet daar natuurlijk bij worden aangetekend dat de extreme (1% of niets) door de meeste analisten bij vermogensbeheerders en/of banken niet serieus worden genomen. Het grootste deel gaat uit van een verlaging met een kwart procent. Een half procent zou teveel zijn.

Zoals vorige week al aangegeven leert de geschiedenis dat een verlaging van een half procent alleen wordt gedaan als de economische situatie instabiel is en de FED het als haar taak ziet om de markten te kalmeren. En daar is nu zeker geen sprake van. Weliswaar daalde de S&P500 in de eerste week van de “moeilijke” septembermaand met 4% afgelopen week was er weer een herstel waardoor het maandverlies op 0,4% staat. Voor het jaar is de jaarwinst nog altijd een stevige 18%. Ook op de obligatiemarkt is er nauwelijks onrust te bespeuren. Net zo min als in de valutamarkten. De vraag kan ook worden gesteld dat de aandacht voor de renteverandering wel al die aandacht verdient. Een kwartprocent verandering zal er niet direct voor zorgen dat bedrijven fors gaan investeren in nieuwe productiecapaciteit. Een dergelijke beslissing is meer afhankelijk van de economische vooruitzichten. Zijn die slecht dan zal men zeker niet meer gaan investeren na een renteverlaging. Nu is de renteaanpassing niet het enige instrument dat de FED heeft gehanteerd de afgelopen jaren. Wellicht van groter belang is de zogenoemde “Quantitative Easing”. Oftewel het opkopen van obligaties in de openbare markt. De financiële crisis van 2008 zorgde ervoor dat het bezit aan obligatieleningen door de FED groeide van $ 1 biljoen ($ 1000 miljard) naar $ 4,5 biljoen. De Covid-19 pandemie zorgde ervoor dat de de FED $ 9 biljoen in bezit kreeg. Volgens Barry Knapp van Ironside Macro Economics zorgde dit ervoor dat de rente voor 10–jarige leningen een procent lager staat dan als de FED niet had gekocht. Dat heeft enorme economische gevolgen gehad. Huizenkopers konden meer lenen waardoor de huizenprijzen stegen. En bedrijven konden voor bijna niets lenen. Apple bijvoorbeeld schreef drie jaar geleden een lening uit tegen nog geen procent rente waardoor zij haar aandelen kon inkopen wat zorgde voor hogere koersen. Nu is de FED wel bezig haar bezit aan obligaties te verminderen. Maar dat gaat geleidelijk. Op dit moment is het bedrag nog altijd $7,2 biljoen. Volgens een bijeenkomst een aantal weken geleden in Jackson Hole zou volgen economen bij de Kansas FED dit er nog altijd voor zorgen dat de 10-jarige rente nog altijd een procent lager staat dan in als de FED niets had gedaan. Het is voor de economische ontwikkelingen dan ook van veel groter belang hoe het bezit in obligaties zich ontwikkelt dan een kwart procent verlaging van de komende week.

 

Meer actueel

Kernenergie
14 oktober 2024

Kernenergie

14 oktober 2024 Beleggen volgens de ESG normen is lastig. Niet alleen is het subjectief of een bedrijf aan ESG voldoet, ook blijkt dat door maatschappelijke veranderingen het schuivende panelen zijn. ESG staat voor Environment, Social en Governance. Oftewel denkt het bedrijf aan het milieu, gaat het sociaal om met de omgeving en wordt het […]
Lees verder