17 juni 2024
Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) in een risicoanalyse zijn de financiële markten ‘opvallend kalm’. Beleggers vertrouwen erop, aldus DNB, dat de economie een zachte landing maakt.
Maar zoals een goed toezichthouder betaamt waarschuwt zij dat: “Het optimisme onder beleggers maakt de beurzen kwetsbaar voor tegenvallers of een omslag in het sentiment. Geopolitieke conflicten of een aanhoudend hoge inflatie kunnen tot correcties leiden”. Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelde afgelopen week dat: “onzekere economische vooruitzichten en monetaire verkrapping niet hebben geleid tot grote onrust op de financiële markten”.
Met daarna natuurlijk ook een waarschuwing: “Wel kunnen onderliggende trends en ontwikkelingen de rust doen keren en daarmee een potentieel risico vormen voor de financiële stabiliteit”. Het is natuurlijk de taak van toezichthouders om beleggers in de financiële markten te waarschuwen. Men zou niet snel een risicoanalyse maken met als uitkomst dat beleggers beter aandelen kunnen kopen dan obligaties of geld op een spaarrekening zetten. Terwijl dat toch de afgelopen jaren slechte investeringen waren. Spaarrentes zijn laag en vergoeden niet eens de inflatie. En obligaties hebben in de afgelopen tien jaar, gemeten aan de JP Morgan Goverment Bond index 12% rendement in totaal opgebracht. Terwijl de AEX in diezelfde periode met 130% (dus meer dan het tienvoudige) is gestegen. De rust waar de toezichthouders het over hebben is inderdaad opvallend. Het is meer dan een jaar geleden dat de AEX met 2% is gedaald. En ook een stijging van 2% is ruim 11 maanden geleden. Toch lijkt aan die rust de afgelopen week een einde te zijn gekomen. Dat als we kijken naar de zogenoemde V2TX. De EuroStoxx50 volatility index. Deze is deze maand met 40% gestegen en bereikte het hoogste niveau sinds oktober vorig jaar. Een volatiliteitsindex wordt ook wel een onrustbarometer genoemd. Stijgt deze dan neemt de onrust op markten toe. Nu is het zeker geen indicator die aangeeft wat er gaat gebeuren (die bestaan immers niet) maar geeft aan dat beleggers in de StoXX50 onrustiger zijn geworden. Niet vreemd als we kijken naar de koersontwikkeling van vooral Franse aandelen. De CAC40 is de afgelopen week met meer dan 6% gedaald. De reden is bekend. President Macron schreef volkomen onverwacht nieuwe parlementsverkiezingen uit. De kans dat Rassemblement National (RN) een overwinning behaalt is aanwezig. Zoals een populistische partij betaamt wil men graag geld uitgeven om aan de verkiezingsbeloftes te kunnen voldoen. En dat zorgt voor grotere tekorten van de overheid. Dat koersen van Franse obligaties daalden is verklaarbaar. Maar of beleggers in Franse aandelen ook angstig moeten zijn lijkt wat vergezocht. De Franse economie zal niet direct stilvallen als de RN onder leiding van Marine Le Pen een regering gaat vormen. LVMH zal hierdoor echt niet minder tasjes gaan verkopen aan Chinezen. Maar de ontwikkeling van afgelopen week geeft aan dat zowel DNB als AFM niet zonder basis hun waarschuwingen geven.