25 maart 2024
Het aandeel Micron steeg afgelopen donderdag met 14%. Dat was de sterkste procentuele stijging van het aandeel in vijf jaar. De reden voor de stijging waren de goede kwartaalcijfers.
Vier jaar geleden op 16 maart 2020 daalde de koers met bijna 20%. Vlak daarna werd bestuursvoorzitter Sanjay Mehrotra geïnterviewd door de Amerikaanse financiële nieuwszender CNBC. Hij gaf aan dat ondanks de Covid-19 pandemie hij geen tekenen zag van een dalende vraag naar chips. De koers veerde 13% op. Het was het begin van het herstel op de aandelenmarkten. En die stijging lijkt voorlopig niet snel te eindigen gezien de vooruitzichten.
Nu is het meest opvallende dat niet alleen aandelenkoersen stijgen. Alles stijgt. De verklaring ervoor is dat nu het steeds duidelijker wordt dat de rente gaat dalen. Zeker na afgelopen woensdag toen de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (FED) Jerome Powell stelde dat de hogere inflatiecijfers van januari en februari tijdelijk zouden zijn en geen reden voor de FED om dit jaar de rente niet te gaan verlagen. De Zwitserse centrale bank verraste de markten met een renteverlaging. Dat de Japanse bank de rente deze week voor het eerst verhoogde doet aan het beeld niets af. Japanse rentes zijn nog altijd de laagste wereldwijd. Dat aandelenkoersen stijgen met het vooruitzicht van lagere rentes is voor de meeste analisten logisch. Immers een lagere rente zorgt voor betere economische omstandigheden waardoor bedrijven hun marge kunnen laten stijgen net als de omzet. Deze week steeg ook goud naar het hoogste niveau ooit. Hier werd eveneens de lagere rente als oorzaak aangegeven. In tegenstelling tot de meeste aandelen levert goud geen inkomstenstroom op. De redenatie is dat het dus met een lagere rente aantrekkelijker wordt om in het edelmetaal te beleggen. Een wat minder sterke verklaring voor de stijging dan enkele jaren geleden. Toen was het in de ogen van analisten goud aanbevolen omdat het in tijden van inflatie waarde zou behouden. Nu inflatie weer teruggaat volgens de FED is die logica er blijkbaar niet. Ook de stijging van digitale munten waaronder Bitcoin wordt toegeschreven aan de lagere rente. Net als goud levert het geen inkomen op dus is het aantrekkelijker om digitale munten te kopen dan bij een hogere rente. Ook hier lijkt men te zoeken naar een verklaring. Wellicht de belangrijkste reden voor de stijging de afgelopen weken is de komst van de ETF’s die het makkelijker maakt voor diegenen die hierin willen investeren om te kopen en te verkopen. Oftewel de stijging is als een hond die achter zijn eigen staart aanloopt. Als meer liquiditeiten in een ETF voor Bitcoin gaan stijgt de koers wat dan er weer voor zorgt dat meer investeerders de stap wagen. Met de koersrecords op de wereldwijde aandelenbeurzen de afgelopen weken zijn er ook analisten die waarschuwingen geven. Omdat koersen stijgen gaan steeds meer beleggers aandelen kopen en dus stijgen ze verder. Dat moet een keer in een crash eindigen zo besluiten ze. Maar dat verhaal horen we al lange tijd. Cijfers Micron geven aan dat er wel een stevige basis is voor de hogere koersen.